Als huisdiereigenaar wil je het beste voor je trouwe viervoeter of gevederde vriend. Vooral tijdens warme- of juist koude dagen kan een airconditioner zorgen voor een aangenaam klimaat in huis, zowel voor jou als voor je huisdier. Maar hoe beïnvloedt jouw airco eigenlijk de gezondheid en het welzijn van je huisdier? In dit artikel delen we graag enkele tips en aandachtspunten om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren zich net zo comfortabel voelen bij een airco in huis als jijzelf.
Airconditioning voor mens én dier
Een aangenaam binnenklimaat maakt een wereld van verschil voor het woonplezier van zowel jezelf als jouw huisdier. Maar terwijl wij de luxe hebben om een verkoelende of warme douche te nemen of ons even binnen terug te trekken, kunnen onze huisdieren daar niet altijd even gemakkelijk aan ontsnappen. Gelukkig kan een airconditioner daarin uitkomst bieden. Het zorgt namelijk voor een stabiele temperatuur in huis, zelfs tijdens de koudste of warmste dagen.
Huisdieren zijn vaak net zo gevoelig voor temperatuurveranderingen als wij. Bij hoge temperaturen kunnen ze snel oververhit raken, wat kan zorgen voor hittestress en zelfs gezondheidsproblemen. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om een stabiele temperatuur in huis te behouden. Dit geldt niet alleen voor jouw hond met een dikke vacht, een kat die graag in de schaduw ligt of een konijn dat zich koelte zoekt op de vloer, met de juiste airco creëer je de juiste leefomgeving voor alle huisgenoten!
Luchtkwaliteit en vochtigheid
Door het koelen of verarmen van de lucht, kan de luchtvochtigheid ook variëren. Dit kan voor zowel mens als huisdieren soms onprettig zijn. Een droge omgeving kan namelijk leiden tot geïrriteerde luchtwegen, droge huid en ongemak, vooral bij dieren die daar gevoelig voor zijn.
Een optimale luchtvochtigheid in huis varieert tussen 40% en 60% en kan onder andere worden beheerd met behulp van de ontvochtingsfunctie van onze Mitsubishi airconditioners. Een te hoge luchtvochtigheid kan negatieve effecten hebben op zowel de gezondheid van jou en jouw huisdier, als de staat van je woning. Het vergroot namelijk het risico op schimmelvorming en de aanwezigheid van ongedierte zoals huisstofmijt. Airconditioning in huis biedt daarnaast een geautomatiseerde ventilatie tijdens het verwarmen en koelen. Hierdoor is het niet altijd nodig om ramen open te houden voor frisse lucht.
Ook in de winter kan jouw huisdier dorst krijgen en sneller uitdrogen dan je misschien denkt, vooral als de aircoverwarming aanstaat en de lucht binnen droger is. Zorg er daarom voor dat er altijd voldoende en schoon drinkwater beschikbaar is!
De juiste temperatuur in huis voor verschillende soorten huisdieren
Elke diersoort heeft zijn eigen behoeften als het gaat om temperatuur. Wat comfortabel is voor de ene, kan voor de andere juist onaangenaam zijn. Honden, vooral rassen met dikke vachten of korte snuiten, zijn gevoelig voor warmte en kunnen baat hebben bij een gekoelde omgeving om oververhitting te voorkomen. Katten zijn over het algemeen beter bestand tegen warmte, maar ook zij zoeken graag een koel plekje op als de temperaturen stijgen.
Kleine huisdieren zoals konijnen, knaagdieren en vogels zijn ook erg kwetsbaar voor temperatuurwisselingen en kunnen snel ongemak ervaren als de temperatuur te hoog wordt in hun leefomgeving. Ook deze kleine knagers zijn dus gebaad bij een goed werkende airconditioner! Het belangrijkste is om alert te zijn op de signalen die je huisdier geeft en de omgevingstemperatuur zo goed mogelijk af te stemmen op hun behoeften, zodat ze zich op hun gemak voelen. Daarnaast zijn er ook algemene Europese en Nederlandse richtlijnen waaraan je moet voldoen bij het houden van een huisdier.
- Stel de airconditioning ’s winters in op verwarmen met een temperatuur van 19 graden (afhankelijk van de ruimte). Als het nog niet comfortabel aanvoelt, kan je het wat hoger instellen.
- Let op dat je de airco niet te warm of te koud zet: zo’n 5 tot 10 graden verschil met buiten is voldoende.
- Zet de airconditioning op een lage ventilatorsnelheid (stand “low” of 1) voor een prettige temperatuur en fijne luchtstroom. Zet geen manden of kooien in de luchtstroom van de airco!
- Pas de luchtstroomrichting aan (omhoog/omlaag en links/rechts) voor een gelijkmatige kamertemperatuur of laat deze automatisch beheren met de automatische klepfunctie.
- Een perfecte luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Regelbaar door de ontvochtingsfunctie op de airconditioner. Plaats voldoende drinkwater in huis, ook in de winter kan jouw huisdier uitdrogen.
- Zorg voor goede ventilatie, regelbaar door de Mitsubishi klimaatbeheersing.
- Een ideale luchtkwaliteit binnenshuis is niet alleen een bepaald percentage luchtvochtigheid, maar ook een juiste zuurstofconcentratie en een laag percentage CO2.
Speciale aandachtspunten voor kwetsbare dieren
Niet alle huisdieren reageren hetzelfde op temperatuurverschillen; sommige groepen hebben net wat extra aandacht nodig:
– Oudere dieren: Net als senioren hebben ook oudere huisdieren moeite met temperatuurregulatie. Ze kunnen last krijgen van kou of hitte en hebben baat bij een stabiele, comfortabele temperatuur zonder extreme schommelingen.
– Jonge dieren: Pups, kittens en andere jonge dieren zijn minder goed in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. Een warme, stabiele omgeving is daarom belangrijk voor hun gezondheid en ontwikkeling, dus let erop dat ze niet blootgesteld worden aan te veel kou van de airco of oververhitting door warmte.
– Dieren met ademhalingsproblemen of kortsnuitige rassen: Rassen zoals Franse Bulldogs, Mopshonden en Perzische katten hebben vaak ademhalingsproblemen, zeker bij hoge temperaturen. Een koel huis kan hen helpen vrijer te ademen, maar zorg ervoor dat de airco de lucht niet te koud maakt!
Gratis adviesgesprek aan huis
Benieuwd naar de mogelijkheden van een airco in jouw woning? Onze specialisten helpen je graag verder met een advies op maat en zorgen ervoor dat jij en je huisdier in een aangename leefomgeving wonen!
Contact opnemen