Bij Van den Brink Koeltechniek krijgen we vaak de vraag: “Hoeveel stroom verbruikt een airco?” Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Iedere situatie is namelijk anders en daarom is er geen universeel antwoord dat voor alle airco’s geldt. In dit artikel bespreken we het gemiddelde jaarverbruik van een airco, de belangrijkste factoren die het beïnvloeden en tips om het energieverbruik laag te houden!
Stroomverbruik van een airco
Het stroomverbruik van een airco in jouw woning verschilt sterk en kan dag per dag hoger of lager uitvallen. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals de buitentemperatuur, de grootte van de te koelen of te verwarmen ruimte, en hoe goed deze ruimte geïsoleerd is. Maar ook het type airconditioning is hierbij van belang. Een split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, terwijl een multi split airco meerdere binnenunits heeft aangesloten op één buitenunit, geschikt voor meerdere ruimtes.
Het gemiddelde verbruik per jaar van een multisplit-systeem bedraagt daarbij 1222 kWh voor het verwarmen en 174 kWh voor het koelen. Hierbij is rekening gehouden met het gebruik van drie binnenunits, die gezamenlijk zorgen voor de verwarming en koeling van verschillende ruimtes in een woning. Een single split-systeem, specifiek voor een slaapkamer, heeft een jaarlijks verbruik van 103 kWh voor het koelen en 804 kWh voor het verwarmen.
De verwarmingsfunctie in een slaapkamer wordt meestal niet intensief gebruikt. Dit komt omdat de meeste mensen de voorkeur geven aan een lagere temperatuur tijdens het slapen, waardoor de verwarmingsfunctie minder vaak nodig is. Daarnaast zijn slaapkamers vaak kleiner van formaat, waardoor er minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen in vergelijking met grotere woonruimtes. Hierdoor valt het jaarlijkse verbruik van de verwarmingsfunctie in de slaapkamer relatief laag uit. De koelfunctie wordt daarentegen wel regelmatig gebruikt, vooral tijdens warme zomerdagen, om een goede nachtrust te behouden.
Wat beïnvloed het energieverbruik
Het gemiddelde verbruik van een airco wordt beïnvloed door veel factoren die gezamenlijk bepalen hoeveel energie de airco unit verbruikt. Een van de belangrijkste factoren is het vermogen van de airco. Een airco met een hoger vermogen kan sneller een grotere ruimte koelen, maar dit gaat in veel gevallen gepaard met een hogere energierekening. Daarbij speelt de gebruiksduur van het koelen of verwarmen natuurlijk ook een rol. Hoe langer je de airco aan hebt staan, des te meer energie deze verbruikt.
Zet je de airco graag in een extreem hoge of lage temperatuur? Hoe groter het verschil tussen de gewenste binnentemperatuur en de buitentemperatuur, hoe harder de airconditioning moet werken om deze temperatuur te bereiken. Voorkom daarom het instellen van extreme temperaturen. Daarnaast is de isolatie van de ruimte een belangrijke factor. Goed geïsoleerde ruimtes houden de koele lucht beter vast, waardoor de airco minder vaak hoeft aan te slaan. In tegenstelling, slecht geïsoleerde ruimtes verliezen sneller koele lucht, waardoor de airco vaker moet werken en dus meer stroom verbruikt.
Hoge buitentemperaturen hebben ook invloed op het energieverbruik, aangezien de airco harder moet werken om de binnenruimte te koelen tijdens extreme hitte. Regelmatig onderhoud aan de airco is ook belangrijk voor een efficiënt energieverbruik. Vuile filters en verstopte onderdelen zorgen ervoor dat de airco harder moet werken om dezelfde prestaties te leveren, wat leidt tot een hoger energieverbruik.
Airconditioners hebben daarbij een energielabel. Variërend van G tot A+++ wordt aangegeven hoe energie-efficiënt de airco is. Een airco met een energielabel A+++ verbruikt aanzienlijk minder energie voor dezelfde koelprestaties in vergelijking met een airco met een lager energielabel. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk. Bij Van den Brink Koeltechniek werken we nadrukkelijk met energie-efficiënte airconditioners van onder andere Mitsubishi Heavy Industries. Zo ben jij verzekerd van een energie-efficiënte airco in huis!
Tips om het energieverbruik laag te houden
Gelukkig zijn er nog manieren om je energieverbruik laag te houden zonder in te leveren op jouw comfort. Met een paar slimme aanpassingen en duurzame oplossingen kun je niet alleen genieten van een heerlijk koel huis, maar ook flink besparen op je energierekening.
1. Slimme thermostaat instellingen
Gebruik een programmeerbare thermostaat (vaak te vinden op de afstandsbediening of op je smartphone) om je airco alleen te laten werken wanneer dat echt nodig is. Stel hem zo in dat hij aangaat vlak voordat je thuiskomt en uitgaat als je vertrekt. Veel airconditioners hebben daarbij Eco-modusinstellingen. Zo geniet je altijd van een koel huis zonder onnodige energieverspilling.
2. Houd de filters schoon
Laat je airco regelmatige onderhouden door Van den Brink Koeltechniek zodat filters schoon blijven of worden vervangen. Een schone filter zorgt ervoor dat je airco efficiënter werkt en minder energie verbruikt. Een gezonde airco is een energiebewuste airco!
3. Stel de juiste temperatuur in
Stel je airco niet te koud in. Elke graad hoger kan jou een besparing opleveren in jouw portemonnee. Zoek naar een comfortabele temperatuur waarbij je nog steeds koel blijft, maar niet onnodig energie verbruikt.
4. Gebruik zonwering
Waarom aanpakken als je het ook kan voorkomen? Hou de hitte buiten door gordijnen, jaloezieën of zonneschermen te gebruiken. Deze eenvoudige aanpassingen kunnen de binnentemperatuur binnenshuis verlagen, waardoor je airco minder hard hoeft te werken!
5. Zorg voor goede isolatie
Is jouw huis goed geïsoleerd? Een goed geïsoleerd huis helpt om de koele lucht binnen te houden en de warme lucht buiten. Tochtstrips, dubbel glas en geïsoleerde muren maken daarom een groot verschil.
6. Kies een energiezuinig model
Bij de aanschaf van een nieuwe airco is het verstandig om te kiezen voor een model met een hoog energielabel, zoals A+++. Deze modellen zijn de helden van energie-efficiëntie en helpen je op de lange termijn te besparen op je energierekening. Meer informatie over alle airco modellen?
7. Ventileer ’s nachts
Maak gebruik van de koelere avonden en nachten door ramen en deuren open te zetten. Laat de natuurlijke luchtcirculatie je huis verfrissen en geef je airco een welverdiende rustpauze. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens de vroege ochtenduren wanneer de buitentemperaturen het laagst zijn. Door deze frisse lucht naar binnen te laten, kun je de binnenruimte afkoelen zonder dat de airco aan hoeft te staan.
8. Besparen met zonnepanelen
Compenseer het overige verbruik van jouw airco met zonnepanelen en profiteer gelijk van lagere energiekosten. Door de combinatie van energiezuinige airco’s en zonnepanelen, geniet je van een comfortabel koel huis zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen.
9. Houd deuren gesloten
Heb je een multi split airco? Zet de airco aan in de ruimte die je wilt verwarmen of verkoelen en houdt de deuren gesloten. Zo voorkom je dat warmte of koude wegstroomt uit de kamer en blijft de energierekening weer een stukje lager!
10. Schakel de airco niet constant aan en uit
Het is verleidelijk om de airco constant aan en uit te schakelen om snel verkoeling te krijgen, maar dit kan juist leiden tot een hoger energieverbruik. In plaats daarvan is het efficiënter om de airco op een constante, comfortabele temperatuur te laten draaien. Dit zorgt voor een gelijkmatige koeling en voorkomt dat de airco harder moet werken om de temperatuur telkens opnieuw te verlagen.
Gratis adviesgesprek aan huis
Wil je nou zeker weten dat jouw airco niet te veel stroom verbruikt? Laat jouw airco dan installeren én onderhouden door een gecertificeerd airco installateur zoals Van den Brink Koeltechniek. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan huis aan!
Contact opnemen